Munkavédelmi képviselők választása 2021

2021.05.11

Tekintettel arra, hogy az egészségügyi ágazatban történt változások következtében üzemi tanács választásokat kell tartani, ajánlott az üzemi tanács választást összekapcsolni a munkavédelmi képviselő választással.  

Ebben az esetben a Választási Bizottság a munkavédelmi képviselő választás jelöltjeit az üzemi tanács jelöltjeivel együtt teszi közzé, a munkavállalók pedig – megfelelően elkülönítve (az üzemi tanács választáskor alkalmazandó szavazólapon), vagy külön szavazólapon adhatják le szavazataikat, a Választási Bizottság összesíti a szavazatokat, és hirdeti ki a választás eredményét.

A munkavédelmi képviselő választásának szabályait a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.)  VI. fejezete (A munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés) tartalmazz. Az Mvt.  70/A. § (1) bekezdés alapján munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább 20 fő. A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége.

A teljes tájékoztató letöltéséhez kattints ide

A mellékletek (szavazólap, jegyzőkönyv stb) letöltéséhez kattints ide


« Ugrás az összes hírhez